H O M E
  over Maaike Roelofs

Een instrument bespeel je - de cello omarm je.

Sarabande uit Suite nr.5 van J.S.Bach
(fragment cd "Silk" met M. van Roon)

celloligt (26K)       Ik bespeel een antieke, vermoedelijk Schotse cello uit de
      eerste helft van de 18e eeuw en een Franse cello uit de
      19e eeuw met brandstempel "Charotte, Mirecourt" (foto).
    uitgebreid cv Maaike Roelofs

    Tijdens haar studie op het conservatorium in Amsterdam en Den Haag (bij Anner Bijlsma en Godfried Hoogeveen) ontstond bij Maaike Roelofs interesse voor zowel de barokcello als voor de "moderne cello". Na haar eindexamen studeerde ze een jaar barokcello in Bremen, aan de Akademie für alte Musik bij Jaap ter Linden. In dat jaar nam zij deel aan de tournee van het European Community Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman en Roy Goodman. Vanaf die tijd speelde ze in verschillende barokorkesten, o.a. Currende o.l.v. Erik van Nevel en het Brabants Muziekcollege o.l.v. Ruud Huijbregts, waarmee ze nog regelmatig optreedt.
Zij was lid van enkele kamermuziekensembles, o.a. het ensemble Mirac met Marjolijn van Roon, waarmee zij een cd opnam. Met het klassieke pianotrio Il Galante won ze de derde prijs op het Van Wassenaerconcours voor ensembles oude en vroegklassieke muziek.

Ruim 14 jaar was Maaike aanvoerder van de cellogroep van het Nederlands Begeleidingsorkest en van 2007 tot 2012 was zij dirigent van amateurorkest Masetto in Maarssen.

Sinds 1995 is zij lid van het Barlheze Consort, een ensemble dat gespecialiseerd is in barokmuziek op originele instrumenten of kopieën daarvan.

Naast klassieke en barokmuziek houdt Maaike Roelofs ook veel van andere soorten muziek. Zij speelt in Novaya Shira, een groep rondom Shura Lipovsky, die traditionele joodse muziek ten gehore brengt. De groep beleefde haar première in 2010 in het Amsterdamse Concertgebouw.

Samen met de Zeeuwse kleinkunstenaar Adrie Oosterling en haar zus Martha Roelofs vormt zij het trio Lienen an Locht, een groep die veel optreedt in Zeeuws Vlaanderen. Maaike zingt en speelt cello. Het repertoire van de groep omvat zowel liederen van Liselore Gerritsen, Marlene Dietrich en Jacques Brel, als Zeeuwse ballades.

Sinds 2012 speelt ze bij Cellokwartet Julius Klengel. Genoemd naar de Duitse romantische cellist-componist Klengel heeft het kwartet een breed repertoire; van Bach tot modern.

Naast haar concertpraktijk geeft Maaike Roelofs privéles in haar huis in Amsterdam, en is zij als docent verbonden aan de Zeister Muziekschool.